Moonee Ponds house

From Greenlivingpedia, a wiki on green living, building and energy

Revision as of 03:44, 8 May 2008 by 203.10.36.68 (Talk)
Jump to: navigation, search
Owners Glenn and Karen Tempest
Location Moonee Ponds, Melbourne
Country Australia
Type Sustainable renovation
House size Medium, 211 metres squares
Land size 468.2 meters squared


kitchen
kitchen
backyard
backyard

house features

  • Passive solar design
  • Solar panels
  • Solar hot water
  • Rainwater tanks
  • Grey water system
  • Double glazing
  • Forest friendly timber
  • Low energy appliances


Our goals

Our house was originally a fairly typical inner suburban house. A Victorian double-fronted timber home, in a street filled with similar houses. In 2006 we decided to renovate and turned to Andreas and Judy Sederof from Sunpower Design. The brief was to retain the original facade, in keeping with the streetscape, and to create a contemporary light filled extension/renovation with extended outdoor living to make the most of the valley views and to incorporate the best energy efficient and water saving initiatives. We also required an open plan office space where we could run our growing business, Open Spaces Publishing.

In October 2006 the builders arrived and quickly demolished the back of our house leaving only the front four rooms. After 9 months we moved back in. Of the original house only the front two rooms remained unchanged. But we added an ensuite and two north facing windows to the master bedroom. The remaining part of the old house became the bathroom, an ensuite and second office space. The new addition is two storey with steps leading downstairs to the large office space (or third bedroom), laundry, bathroom (for the office staff) and wine cellar (NOT for the office staff). Another small room became the hub room where all the cabling in the house is terminated (network, security, coax and electricity). Upstairs, from the original house level, our new extensions is an open-plan living space split over two levels, the lower level is the living area and the higher one the kitchen & dining room leading out to an extensive deck. This extends the living space and suits our outdoor lifestyle. The deck is also split-level and gives us access down into our backyard.

We took advantage of the fact that our house is orientated east west with the rear of the house facing west. This allowed up to create a series of large north-facing windows along the length of the building. These provide plenty of natural light and passive heating/cooling throughout. These windows are double glazed (like all the windows in the house) and are protected from the summer heat with large external awnings and inner blinds. We have added sun sails to the rear deck which also protect the western windows from the summer heat.

Personal tools