Moonee Ponds house

From Greenlivingpedia, a wiki on green living, building and energy

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Revision as of 03:00, 8 May 2008 (edit)
203.10.36.68 (Talk)

← Previous diff
Revision as of 03:20, 8 May 2008 (edit) (undo)
203.10.36.68 (Talk)

Next diff →
Line 31: Line 31:
== Our goals == == Our goals ==
-Our house was originally a fairly typical inner suburban Victorian double-fronted timber home. In 2006 we decided to renovate and turned to Andreas and Judy Sederof from Sunpower Design. The brief was to create a contemporary home with the best energy efficient and water saving initiatives. We also required an open plan office space where we could run our growing business, Open Spaces Publishing. In October 2006 the builders arrived and quickly demolished the back of our house leaving only the front four rooms. After 9 months we moved back in. The front two rooms remained bedrooms but we added an ensuite and two windows to the master bedroom. The remaining part of the old house became the bathroom and second office space. The new addition was split with steps leading down to the large office, laundry, third bathroom (for the office staff) and wine cellar (NOT for the office staff). Another small room became the hub room where all the cabling in the house was terminated (network, security, coax and electricity). Upstairs our open-plan living area featured a split level, the highest of which became the kitchen. A split-level deck was added to the rear of the house. We took advantage of the fact that our house is orientated east west with the rear of the house facing west. This allowed up to create a series of large north-facing windows along the length of the building. These windows are double glazed (like all the windows in the house) and are protected from the summer heat with large external awnings and inner blinds. We have added sun sails to the rear deck which also protect the western windows from the summer heat.+Our house was originally a fairly typical inner suburban Victorian double-fronted timber home. In 2006 we decided to renovate and turned to Andreas and Judy Sederof from Sunpower Design. The brief was to create a contemporary home making the most of natural light, outside living & the valley views and with the best energy efficient and water saving initiatives. We also required an open plan office space where we could run our growing business, Open Spaces Publishing.
 + 
 +In October 2006 the builders arrived and quickly demolished the back of our house leaving only the front four rooms. After 9 months we moved back in. Of the original house only the front two rooms remained unchanged. But we added an ensuite and two north facing windows to the master bedroom. The remaining part of the old house became the bathroom, an ensuite and second office space. The new addition is two storey with steps leading downstairs to the large office space (or third bedroom), laundry, bathroom (for the office staff) and wine cellar (NOT for the office staff). Another small room became the hub room where all the cabling in the house is terminated (network, security, coax and electricity).
 +Upstairs, from the original house level, our new extensions is an open-plan living space split over two levels, the lower level is the living area and the higher one the kitchen & dining room leading out to an extensive deck. This extends the living space and suits our outdoor lifestyle. The deck is also split-level and gives us access down into our backyard.
 + 
 +We took advantage of the fact that our house is orientated east west with the rear of the house facing west. This allowed up to create a series of large north-facing windows along the length of the building. Thes provide plenty of natural light and provide passive heating/cooling throughout. These windows are double glazed (like all the windows in the house) and are protected from the summer heat with large external awnings and inner blinds. We have added sun sails to the rear deck which also protect the western windows from the summer heat.

Revision as of 03:20, 8 May 2008

Owners Glenn and Karen Tempest
Location Moonee Ponds, Melbourne
Country Australia
Type Sustainable renovation
House size Medium, 211 metres squares
Land size 468.2 meters squared


kitchen
kitchen
backyard
backyard

house features

  • Passive solar design
  • Solar panels
  • Solar hot water
  • Rainwater tanks
  • Grey water system
  • Double glazing
  • Forest friendly timber
  • Low energy appliances


Our goals

Our house was originally a fairly typical inner suburban Victorian double-fronted timber home. In 2006 we decided to renovate and turned to Andreas and Judy Sederof from Sunpower Design. The brief was to create a contemporary home making the most of natural light, outside living & the valley views and with the best energy efficient and water saving initiatives. We also required an open plan office space where we could run our growing business, Open Spaces Publishing.

In October 2006 the builders arrived and quickly demolished the back of our house leaving only the front four rooms. After 9 months we moved back in. Of the original house only the front two rooms remained unchanged. But we added an ensuite and two north facing windows to the master bedroom. The remaining part of the old house became the bathroom, an ensuite and second office space. The new addition is two storey with steps leading downstairs to the large office space (or third bedroom), laundry, bathroom (for the office staff) and wine cellar (NOT for the office staff). Another small room became the hub room where all the cabling in the house is terminated (network, security, coax and electricity). Upstairs, from the original house level, our new extensions is an open-plan living space split over two levels, the lower level is the living area and the higher one the kitchen & dining room leading out to an extensive deck. This extends the living space and suits our outdoor lifestyle. The deck is also split-level and gives us access down into our backyard.

We took advantage of the fact that our house is orientated east west with the rear of the house facing west. This allowed up to create a series of large north-facing windows along the length of the building. Thes provide plenty of natural light and provide passive heating/cooling throughout. These windows are double glazed (like all the windows in the house) and are protected from the summer heat with large external awnings and inner blinds. We have added sun sails to the rear deck which also protect the western windows from the summer heat.

Personal tools